Randvoorwaarden voor goed team

 

 

1479 keer gelezen

De juiste chemie

Als je bezig bent met één of meerdere personen om een nieuw product neer te zetten, dan is het erg lekker als de juiste chemie aanwezig is. Daar krijg je energie van in plaats van dat het je wat kost. Ook zijn de opkomende problemen niet meteen een showstopper, maar worden vaak als een interessante uitdaging gezien. Wellicht vraag je je af, zijn er eigenlijk tips of adviezen te geven om de juiste chemie te bevorderen?     

Win-Win

Het antwoord is ja, die zijn er zeker. Steven R. Covey, houdt ons voor dat we 'win-win' moeten denken. Als beide partijen een op synergie gebaseerde oplossing willen bereiken moet ‘Win-Win’ de insteek zijn. Er kan bijvoorbeeld voor gekozen worden, om tijdens de vergadering open kaart te spelen. Op deze manier is het duidelijk welke middelen, wensen en belangen beide partijen hebben. Dit maakt de weg naar synergie en een oplossing alleen maar eenvoudiger.

Maar is er niet meer te zeggen?

Bijzondere initiatieven of prestatie worden vaak ontsloten door duo’s of bijzondere teams. Om wat voorbeelden aan te halen, Lennon en Mc Cartney, Steve Jobs en Steve Wozniak maar je ziet het ook vaak terug in bijvoorbeeld een voetbalteam wat wereldkampioen wordt. Er is iets, maar wat?

Duo versus team

Van een duo is het begrijpelijk dat er een bepaalde klik is, maar bij 11 spelers wordt dat toch anders. Je kunt dan toch slecht spreken dat iedereen een klik met elkaar heeft en dat de win-win gaat werken! Met andere woorden, er is niet één systeem om tot bijzondere verbinding en prestaties te komen.

Om het niet al te complex en pragmatisch te maken, liep ik een aantal weken geleden tijdens een lezing van dr. R. Schuijers tegen een lijst op. Als sport psycholoog, gebruikt hij deze bij de coaching van top-sport-teams. Het zijn de 11 stappen die nodig zijn om tot synergie te kunnen komen:

 1. Bewustzijn en kennis van jezelf;
 2. Bewustzijn en kennis van anderen;
 3. Bewustzijn en kennis van verschillen;
 4. Acceptatie van jezelf;
 5. Acceptatie van anderen;
 6. Acceptatie van verschillen;
 7. Contact;
 8. Communicatie;
 9. Respect;
 10. Vertrouwen;
 11. Teambuilding, teamgeest, synergie.

Voorwaarde of stappen?

Er is een kanttekening die relevant is aan deze stappen. Het zijn voorwaarden. Als stap 1 bewustzijn en zelfkennis aanwezig zijn, dan kun je naar de volgende stap! Stap 2 bewustzijn en kennis over anderen. Voorbeeld; Contact ontstaat niet als alle andere 6 stappen niet op orde zijn. Dus heb je moeite met goed contact, dan is wellicht 1 van de eerdere zes stappen niet op orde! Een ander voorbeeld is, zonder respect is er geen vertrouwen. Een win-win situatie voel je en zie je terug in de prestaties. Deze relatie is dus zeer waardevol en goed om beseffen!

Welke attitudes bevorderen synergie

Constateren in welke fase je bevindt is natuurlijk een ding, maar welke attitudes bevorderen dan synergie?

 1. Ga voor win-win, niet (zomaar) voor een compromis, want dat is het tegenovergestelde van Synergie.
 2. Neem zo min mogelijk beslissingen vooraf.
 3. Zorg ervoor dat je aan dezelfde kant van het probleem komt te staan.
 4. Betrek iedereen en zorg ervoor dat iedereen de kans krijgt iets te vinden van relevante zaken in de ontwikkeling van je concept!
 5. Praat niet in ‘ik’, maar in ‘wij’.
 6. Kijk bij besluitvorming naar alle opties, onderzoek of combinaties die tot nieuwe inzichten leiden.
 7. Probeer bij beslissingen duidelijk aan te geven welke uitwerking die zal hebben voor beide partijen.
 8. Maak duidelijke afspraken en houdt sterk contact met elkaar!

 

Heb jij nog tips? Laat ze achter in het commentaar veld onderaan de pagina. 

Ga voor jouw droom...Synovatie helpt je deze te realiseren.

Harro 

PS: Als je iets hebt aan deze informatie, deel het dan via de Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+ knoppen…hieronder.